Wednesday, 12 December 2012

RESEPI KEREPEK SENGKUANG CINA

ASSALAMUALAIKUM,
 hari ni saya akan menunjukkan cara membuat kerepak sengkuang cina haha ada ala ala chef wan tak ?

bahan-bahan
1.sengkuang cina
beginilah rupa sengkuang cina,lebih kurang macam bawang besar :)
 
2.minyak masak (untuk menggoreng )
3.sedikit garam
4.sedikit lada hitam (dikisar)
5.pemarut
saya menggunakan pemarut yang macam ni,kalau ada yng jenis lain pun boleh jugak :)

cara-cara
1.buang kulit sengkuang cina itu.
2.parut sengkuang itu mengikut kreativiti masing masing :)

saya parut macam ni :)
3.panaskan minyak gunakan api yang sederhana
4.goreng sehingga kekuninggan
5.toskan didalam penapis
6.gaulkan sengkuang tadi dengan garam dan lada hitam

7.akhir sekali masukkan kedalam bekas kedap udara supaya kerepek ini x masuk angin :)


resepi ni amat mudah tidak sampai satu jam membuatnya,


SELAMAT MENCUBA :)

No comments:

Post a Comment